Sistemul de monitorizare a aplicantilor (ATS), infografic proces recrutare

Sistemul de Monitorizare a Aplicantilor denumit prescurtat ATS (Applicant Tracking Systems), reprezinta un software dedicat domeniului resursei umane fiind un fel de baza de date care preia automat aplicatiile candidatiilor pe perioada procesului de recrutare.

Acest sistem poate fi accesat si folosit de catre companii in mediul online, fie ca sunt companii mari sau mici, in functie de nevoia fiecareia. Un ATS este foarte similar cu sistemul de management al relatiilor cu clientii, dar este proiectat pentru scopul urmaririi aplicantilor. In multe cazuri, informatiile sunt filtrate de aplicatii bazate automat pe criterii date, cum ar fi cuvinte cheie, competente, fostii angajatori, ani de experienta sau scolile absolvite.

Aproape toate agentiile de recrutare si cele mai mari corporatii cu o functie de recrutare in-house folosesc o forma de sistem de urmarire a aplicantilor, ca acesta sa poata sa se ocupe de postari de locuri de munca, de candidati, CV-uri. Sistemul dedicat ATS nu este neobisnuit pentru nevoile specifice de recrutare. La nivel de intreprindere poate fi oferit ca un modul sau adaugarea functionala la o suita de resurse umane.

In acest scop Meridith Levinson, Senior Writer la CIO Journal (sursa articolului original aici ), evidentiază o serie de aspecte importante de luat in considerare, in ideea de a reusi cu Cv-ul dvs sa va evidentiati. Printre acestea se numara:

  • Nu trimiteti niciodata Cv-ul in format PDF– precum algoritmul de cautare ATS se bazeaza pe cuvinte cheie, un PDF este greu de descifrat si poate fi si neaccesat din acest punct de vedere, sporindu-va astfel sansele sa nu fie luat in considerare;
  • Rubrica in care va etalati experienta si sarcinile avute denumiti-o clar “Experienta profesionala”. Mai sunt utilizate si denumiri precum Cariera, Relizari la locul de munca sau chiar Istoria Profesionala. Aveti grija: daca angajatorul are setate ca si cuvinte cheie experienta profesionala, ATS poate trece cu usurinta peste intreaga dvs. sectiune cu realizari si sa o ignore, deoarece nu gaseste cuvintele cheie;
  • Nu redactati experienta profesionala pornind de la date– programul scaneaza intai numele companiei la care ati lucrat, apoi denumirea jobului avut si in ultima faza data;
  • Nu includeti in Cv tabele si alte lucruri grafice– acest lucru ii va intriga pe multi dintre voi, deoarece folosim grafica si tabelele pentru a putea oferi structurat anumite date si informatii, pentru a putea gasi cu usurinta ceea ce cautam. Pentru sistemul ATS nu este acelasi lucru. Fiind un sistem care citeste de jos in sus, tabelele si grafica nu sunt indicate;

Odata trecuti de sistem, Cv-ul dvs. se afla pe masa angajatorului, urmeaza interviul si asteptati un raspuns. Raspunsul de cele mai multe ori, afirmand cu cea mai mare dezamagire acest lucru, nu mai vine. Ca si motive, suntem siguri ca ati primit si dvs. unele:

  • Cel care ia decizia nu este la birou, este plecat in concediu;
  • Un intentionat proces lent de recrutare, pentru a vedea cine este cu adevarat interesat de acel post;
  • Bugete care se schimba subit iar compania se razgandeste in privinta infiintarii postului pentru care ai candidat;
  • Nu esti suficient de bun ca alt candidat pe acea pozitie;
  • Recruiterul uraste sa dea vesti proaste, mai ales ca ati fost foarte entuziast si amana procesul tocmai din acest motiv.

De asemenea, infograficul realizat de Agency Central.co.uk ofera informatii pretioase privind procesul de selectie:

14435348225963-Why-candidates-are-rejected

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s